dijous , 19 gener 2017
ESPAI FEDERAT    SERVEIS ALS CLUBS    OFICINA ONLINE    SEGUR TENNIS
Inici / Tennis Platja / Què és el tennis platja?

Què és el tennis platja?

Trets generals

Trets generals

Atreveix-te a començar…
T’agrada anar a la platja i fer una mica d’esport? Et presentem el Tennis Platja on combinaràs esport amb el sol, sorra i mar. Aquest esport és per totes les edats. Tot el que necessites és una pista de tennis platja (també es pot utilitzar una pista de volei platja), pales de tennis platja i pilotes de tennis sense pressió.

On puc aconseguir pales i pilotes de tennis platja?
El material es pot trobar on-line o en botigues especiaalitzades en material esportiu. T’oferim una llista de fabricants / proveïdors de material de tennis platja.
Cliqueu aquí per veure la llista de contactes de Proveïdors / Fabricants.

Quines pilotes s’utilitzen per al tennis de platja?
Les pilotes adequades per al tennis de platja són les Tip-2 “Taronja”, que també s’utilitzen en mini tennis o en iniciació del tennis. Les pilotes Tip-2 són una mica més toves – i per tant més lentes – que les pilotes de tennis convencionals i en general són de color taronja / groc.
Feu clic aquí per consultar la llista de Proveïdors / Fabricants de pilotes Tip-2.

On puc aconseguir més informació per jugar a la meva zona?
Actualment estem treballant dur per augmentar el coneixement d’aquest nou i apassionant esport, esperem que cada cop es jugui a tennis platja en més poblacions.
Dirigeix-te a l’apartat “On jugar?” per conèixer els clubs i les zones de Catalunya que actualment tenen el tennis platja com a pràctica esportiva.

Estic preparat per competir. Puc començar a jugar en els tornejos?
Per començar et recomanem que intentis jugar en els tornejos de 2a categoria del Circuit de #TennisPlatjaCatalà. Fes-li un cop d’ull al calendari i anima’t a jugar a Tennis Platja, t’engantxarà!

Com es juga?

Com es juga?

El Tennis Platja és fàcil i divertit de jugar! Les regles bàsiques es resumeixen a continuació, juntament amb un vídeo d’introducció, i la reglamentació també està disponible a través dels enllaços en aquesta pàgina.

Pista: Similar a una pista de voleibol platja, 16 m de llarg x 8 m d’ample.
Superfície: Sorra
Xarxa: La xarxa és de 1,70 m d’alçada.
Equipament: conjunt pales tennis platja i pilotes Tip-2 (compressió baixa “taronja”).
Puntuació: Exactament el mateix sistema de puntuació s’utilitza com pel tennis regular, excepte no hi ha “avantatges” (en puntuació 40-40, es juga “punt d’or”, el qui guanya el punt guanya el joc). Tampoc hi ha segon servei ni hi ha “net” amb el servei.
Jugar: Habitualment es juga a dobles, encara que també es pot jugar “individual”en una pista més estret (4,5 m). Es pot servir en qualsevol direcció i qualsevol dels membres de l’equip receptor pot tornar el servei. Un punt es guanya si la pilota colpeja terra en el camp contrari o si els oponents colpegen la pilota fora o a la xarxa.

Història

Història

Tot i que l’origen del tennis platja a Catalunya no està documentat ni consensuat, molts indicis fan pensar que es tracta d’un esport que podria haver nascut de manera simultània en diferents poblacions, a partir dels tradicionals jocs de pales.

La concepció com a nova modalitat esportiva i els primers intents de regulació i impuls dels tennis platja, sí que els podem situar al poble pescador de Torredembarra, Tarragona, el 1976. Tres joves de la localitat van idear una activitat a la platja, amb l’ajut d’uns rems i una xarxa de pescador que van fer servir per muntar la seva primera pista.

Per tal d’establir l’alçada de la xarxa, van prendre de referència l’alçada d’un d’ells; L’Eduard Muntada de 1.85 m. Els altres dos eren el Josep Manuel Muntada i L’Emili Martinell. Inicialment jugaven amb una pala de fusta, fent el servei per sota, i comptant la puntuació per jocs a 21 punts. Els primers anys, fins i tot van arribar a jugar tres contra tres (dos davant i un darrere). Torredembarra és actualment un dels indrets amb més afecció pel tennis platja, havent estat la seu de Campionats de Catalunya i d’Espanya. L’Ajuntament de la localitat ha reconegut aquesta tradició col·locant una placa commemorativa a la Platja de Baix a Mar, habilitada tot l’any per practicar aquest esport.

El 28 de juny de 2004, l’Assemblea General Ordinària de Clubs va aprovar la modificació de l’article 2 dels Estatuts de la Federació Catalana de Tennis (FCT), amb la inclusió del tennis platja com a modalitat esportiva de la FCT. Amb aquesta decisió, la FCT va considerar el tennis platja com un esport més de la competició que calia fomentar amb activitats de promoció, competició i docència. Per poder jugar a tennis platja la llicència federativa és vàlida però, per a qui no en tingui, la FCT ha creat una llicència específica de Tennis Platja. 

On jugar?

On jugar?

Cada cop són més els clubs i entitats que ofereixen un gran ventall d’activitats de difussió del tennis platja. T’animem a contactar amb els clubs que ofereixen la modalitat de tennis platja entre les seves pràctiques esportives i ells t’indicaran com fer-ho.

Província Barcelona:
Beach Tennis Montgat »
Beach Tennis Barcelona Club »
Melich SportsClub »

Provincia de Tarragona:
TennisTDB »

Província Girona:
Club Tennis Platja Girona » 

Et pot interessar: Què és el Tennis Platja? | Promoció | Competició | Notícies Tennis Platja | Contacte

Tennis Platja